Almeerse Weelde

Een afbeelding van een blije boer met groenten

Almeerse Weelde is een initiatief van Almeerse boeren en burgers die grote belangstelling hebben voor voedsel uit hun eigen omgeving. Almere, de groenste stad van Nederland, heeft veel moois en lekkers te bieden. 'En dat laten wij maar al te graag proeven', licht Karin toe. Samen met Arjan en stadsboerin Tineke verenigt Karin voedsel- en natuur enthousiastelingen met het doel om stedelingen te verbinden met hun omgeving. Karin en Arjan benadrukken het belang van het creëren van connecties en het zoeken van synergie.

Proef de omgeving

Almeerse Weelde werkt daarom samen met stadsboeren, jammakers, koekenbakkers, kruidenkenners, notenrapers, kunstenaars, wolspinners en andere ambachsllieden. “Wij zijn met elkaar verbonden door onze liefde voor de Almeerse natuur, de (stads) landbouw en de mooie producten die daaruit voortkomen”. Naast de ambachtslieden is er ook een grote groep vrijwilligers actief die zich in het seizoen verzamelen om door heel Almere wild te plukken en samen de producten te verwerken.

Je kan de producten van de Almeerse Weelde op verschillende plekken in Almere tegenkomen. Zo kan je jammen, siropen en andere lekkernijen iedere zaterdag op de biologische boerenmarkt bij Stadsboerderij Almere kopen of bij de Odin in Almere Vliervelden.

Pluk niet alles wat los en vast zit

In Almere kan je veel eetbare natuur vinden. Ontzettend leuk, maar het is ook belangrijk goed met de natuur om te gaan. Er zijn een aantal basis regels waar de plukkers van Almeerse Weelde zich aan houden en graag met jou delen, mocht je ook eens op avontuur willen gaan.

  • Wees voorbereidt. Ga op pad met een schaar en een bak/tas waar je de ingrediënten in kan verzamelen.
  • Pluk met het idee in je achterhoofd dat je volgend jaar ook weer wilt kunnen genieten van de eetbare natuur.
  • Pluk alleen van plekken waar je bij kan. Klim niet in bomen of struiken.
  • Pluk op verschillende plekken, niet alles op dezelfde plek.
    En nu zelf aan de slag

En nu zelf aan de slag

Een van de enthousiaste vrijwilligers die geregeld mee gaat plukken en helpt met het verwerken is culinair ondernemer, ambassadeur van Flevour en inwoner van Almere: Nadia Zerouali. Een van de favoriete producten die Nadia maar al te graag uit de natuur haalt is vlierbloesem. In het televisie programma 'BinnensteBuiten' ging Nadia ook met Arjan en Karin op pad en maakte ze vlierbloesembeignets. Ben je benieuwd naar dit recept? Bekijk hier de uitzending en het recept.

Meer boerenverhalenMeer boerenverhalenMeer boerenverhalenMeer boerenverhalen

een foto van iets

Laymous

een culinaire ontdekkingsreis door de geuren en kleuren van de Arabische keuken.

Meer lezen
een foto van iets

Zonnespelt

Zonnespelt brengt haar goudgele bio-(dynamische) granen direct naar jouw keukenkastje: als meel, zemelen of havermout.

Meer lezen
een foto van iets

Flevolandse saffraan

De saffraankrokus is misschien wel één van de meest onverwachte knolgewassen die je in de Flevopolder kunt aantreffen.

Meer lezen
Meer verhalen