Zonnespelt

Een afbeelding van een blije boer met groenten

In zijn jeugd begon Rogier Scherpbier bij Martijn en Monique Schieman te werken op het biodynamisch akkerbouwbedrijf 'De Zonneboog' in Lelystad. Diverse soorten graan maken al jaren onderdeel uit van hun bouwplan. Sinds 2014 verwerkt Rogier onder de naam Zonnespelt de oogst om in prachtige graanproducten zoals meel, bloem en zemelen. Voor henzelf, maar ondertussen ook voor vele andere.Rogier verwerkt tarwe, rogge, haver en andere granen zoals eenkoorn. Maar het product dat hij het meest verwerkt, is toch wel spelt. Deze oude graansoort heeft zijn hart gestolen vanwege zijn unieke eigenschappen en smaakprofiel.

Bij Zonnespelt draait het niet alleen om het verwerken van granen, maar ook om het sluiten van de kringloop. Het oogsten van spelt gebeurt met kaf en al, en na het oogsten wordt het graan zorgvuldig gepeld en geschoond in Rogiers eigen verwerkingslijn. Het kaf wordt letterlijk van de koren gescheiden en vervolgens gebruikt als strooisel voor biologische kippen. De mest wordt vervolgens weer gebruikt als voedingsstof voor de gewassen op 'De Zonneboog'. Zelfs het stro, dat een bijproduct is van het graan, wordt teruggestuurd naar de koeienstal. Zo blijft het bedrijf mooi in balans.

Naast de verwerking heeft Rogier ook een biologische verpakkingslijn opgezet voor jou en mij. Hierdoor liggen binnen no-time de smaakvolle producten van Zonnespelt rechtstreeks in jouw keuken. De passie en toewijding van Rogier zorgt voor hoogwaardige producten die niet alleen jouw gerechten verrijken, maar ook de wereld om ons heen.

Locatie // Zeebiesweg 50, Lelystad

Website // www.zonnespelt.nl

Meer boerenverhalenMeer boerenverhalenMeer boerenverhalenMeer boerenverhalen

een foto van iets

Zonnespelt

Zonnespelt brengt haar goudgele bio-(dynamische) granen direct naar jouw keukenkastje: als meel, zemelen of havermout.

Meer lezen
een foto van iets

Flevolandse saffraan

De saffraankrokus is misschien wel één van de meest onverwachte knolgewassen die je in de Flevopolder kunt aantreffen.

Meer lezen
een foto van iets

Quinoa holland

In de koude Peruaanse bergen vindt quinoa zijn oorsprong, waarom zou het dan niet gedijen in het Flevolandse landschap?

Meer lezen
Meer verhalen