Flevolandse saffraan

Een afbeelding van een blije boer met groenten

In de uitgestrekte akkers van Zeewolde gedijen diverse biologische producten, waaronder aardappelen, rode bieten, pompoenen, en een bijzondere verschijning: saffraan. Een specerij waar Nederlandse bodem zelden aan bijdraagt, maar hier bij stichting Nu Jij-Werkt heeft het zijn eigen unieke verhaal, zo vertelt maatschappelijk boer Bert van Kuilen. "We ontdekten namelijk dat het gewas perfect past binnen de arbeidsgerichte dagbesteding die we aanbieden."

In 2016 ontsprong het idee van Duizendpoot Bert om arbeidsgerichte dagbesteding, Nu Jij-Werkt, te starten. Hier krijgen mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt begeleiding, variërend van tuinieren tot houtbewerking.

Per toeval begon Bert met het oogsten en verwerken van saffraan, met als oorspronkelijk doel om te testen of de saffraankrokus gedijde op kleigrond. Deze krokus bloeit als enige in haar soort van oktober tot half november. Bijen en hommels floreren tijdens de oogst, zoemend rond het stuifmeel, en de saffraan bereikt zijn hoogtepunt. Bert en de jongeren oogsten de saffraan met de hand, plukkend bij de steel van de plant.

Eenmaal geoogst worden de bloemen teruggegeven aan de bijenkasten. In het korte bloeiseizoen, acht dagen in totaal, is het oogstwerk intensief. Met meer dan 10.000 bollen in de grond is het een aanzienlijke klus. "We plukken gewoon", lacht Bert, zonder precies te weten hoeveel er in de afgelopen jaren met 'zijn' jongeren is geoogst.

Voor slechts één gram saffraan zijn honderdvijftig saffraankrokussen nodig. Gelukkig is saffraan een specerij waar je maar weinig van nodig hebt in de keuken. De biologische saffraan van Nu Jij-Werkt is verkrijgbaar bij 'Het Land Goedt', de nieuwe boerderij van Bert aan de Bosruiterweg. "Bezoekers verbazen zich keer op keer wanneer ze zien dat de saffraan echt in Zeewolde wordt geteeld," glundert Bert. De saffraanteelt, die zichzelf blijft vermeerderen, weerspiegelt niet alleen de unieke verbinding met arbeidsgerichte dagbesteding maar ook de bijzondere en lokale productie van deze kostbare specerij op Nederlandse bodem.

Locatie // Bosruiterweg 33, Zeewolde

Website // Nu jij werkt

Meer boerenverhalenMeer boerenverhalenMeer boerenverhalenMeer boerenverhalen

een foto van iets

Laymous

een culinaire ontdekkingsreis door de geuren en kleuren van de Arabische keuken.

Meer lezen
een foto van iets

Zonnespelt

Zonnespelt brengt haar goudgele bio-(dynamische) granen direct naar jouw keukenkastje: als meel, zemelen of havermout.

Meer lezen
een foto van iets

Flevolandse saffraan

De saffraankrokus is misschien wel één van de meest onverwachte knolgewassen die je in de Flevopolder kunt aantreffen.

Meer lezen
Meer verhalen