Biologisch dynamische tuinderij de Stek

Een afbeelding van een blije boer met groenten

Tientallen stroken met verschillende soorten groenten, peulvruchten, kruiden en vruchten wisselen elkaar af in de tuinderij van Lidia en John. Op een oppervlakte van 3,4 hectare wordt een grote verscheidenheid aan gewassen geteeld. Standaard verbouwen zij onder andere verschillende soorten sla, koolrabi, bosui, radijs, bospeen, tuinbonen, sperziebonen, aardbeien, rode bessen en suikermais. Daarnaast experimenteren ze jaarlijks met nieuwe gewassen en rassen. Een van de belangrijkste kenmerken waarop rassen en soorten geselecteerd worden? Smaak.

Een pareltje in de polder

Sinds 2019 runnen Lidia en John samen de biodynamische tuinderij. Toch zijn ze al veel langer betrokken bij De Stek. De Stek is in 1993 opgericht door Piet van Sabben. Piet wilde graag een gezonder leven en verliet de stad voor een kaal stuk grond in Lelystad. In 1998 kwam Lidia voor het eerst stagelopen, is toen een paar jaar elders gaan werken om in 2012 weer terug te keren naar de tuinderij.

Op deze unieke plek in de polder worden op biologisch dynamische wijze producten geteeld. Biologisch-dynamisch verbouwen heeft in de ogen van Lidia een hele grote toevoeging, omdat het aangeeft dat je verder kijkt dan het fysiek-waarneembare. “Je houdt rekening met de stand van de planeten en de invloed van de maan op de bodem en de gewassen”, vertelt Lidia. De biodynamische landbouw kent haar eigen kalender. Deze kalender komt voort uit een jarenlange studie uit Duitsland. De kalender is ingedeeld in verschillende gewas-categorieën en deze zijn gebaseerd op de vier elementen: water, aarde, lucht en vuur. Naast de kalender wordt ook gebruik gemaakt van preparaten. Het gebruik van preparaten ondersteunt alle levensprocessen die plaatsvinden in de omgeving.

Het seizoen begint in het voorjaar met verspreiden van mest en compost op het land, grondbewerking, zaaien en planten. De eerste oogst is rond half mei en dan gaat ook de winkel op het erf open. De Stek heeft een vorm van een tuinderij dat men tegenwoordig niet vaak meer ziet. Naast dat ze eigen producten en die van collega boeren verkopen in hun eigen erf-winkel, zetten ze ook producten af bij een groothandel en verschillende marktlui.

Kies voor smaak

Wil jij de smaakvolle groenten en fruit van tuinderij De Stek proeven? Breng dan een bezoek aan de erf-winkel in Lelystad-Noord. Tussen half mei en eind november kan je twee dagen in de week je boodschappen doen in de erf-winkel van Lidia en John.

Openingstijden // In het seizoen op woensdag van 15.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur.

Locatie // Jupiterweg 12, Lelystad

Meer boerenverhalenMeer boerenverhalenMeer boerenverhalenMeer boerenverhalen

een foto van iets

Laymous

een culinaire ontdekkingsreis door de geuren en kleuren van de Arabische keuken.

Meer lezen
een foto van iets

Zonnespelt

Zonnespelt brengt haar goudgele bio-(dynamische) granen direct naar jouw keukenkastje: als meel, zemelen of havermout.

Meer lezen
een foto van iets

Flevolandse saffraan

De saffraankrokus is misschien wel één van de meest onverwachte knolgewassen die je in de Flevopolder kunt aantreffen.

Meer lezen
Meer verhalen