Boerkok

Een afbeelding van een blije boer met groenten

Boerkok vind je in het hart van het Flevolandse platteland, tussen talloze boerderijen. De oude aardappelschuur werd een sfeervolle evenementenlocatie, de werktuigen schuur werd omgebouwd naar een moderne kas. Op deze plek doet de familie Flantua wat ze zo graag doen: met de poten in de klei staan, met ziel en zaligheid koken, de smaak van Flevoland laten proeven, verhalen vertellen, bijeenkomsten organiseren en verbindingen leggen. Bij Boerkok kom je thuis.

Goed vertoeven in de polder

Boerkok is de gehele week geopend voor (zakelijke) gezelschappen, gebeurtenissen en manifestaties met een lokaal verhaal. In het weekend kan je als gast genieten van al het lekkers dat de polder te bieden heeft. Op vrijdag, zaterdag en zondag kan je tot 17.00 uur lunchen. Op vrijdag en zondag (vroeg) dineren en op zaterdag avond kan je aanschuiven voor een uniek Burenboeren Diner. Daarnaast bieden ze op zondag een gezellige brunch aan.

Het concept Burenboeren Diner is een viergangen menu gekookt waarbij lokale producten in de hoofdrol staan. Het menu is een verrassing. Elke week doet Gerhard een rondje door onze Flevopolder, op zoek naar welke producten er lokaal beschikbaar zijn.

Een thuis

Lelystad Airport was bijna 30 jaar lang de thuisbasis van restaurant Flantuas van Gerhard en Wilma Flantua. Nog maar recent ruilde ze deze plek in voor een nieuwe locatie aan de andere kant van het vliegveld, een oude boerderij. Het zorgen voor de eigen omgeving, kiezen voor lokale producten, en ook de mensen in de buurt bedienen staat hoog in het vaandel bij de familie Flantua.

Zijn schoonouders kregen na de inpoldering het allerlaatste hoekje van Lelystad toegewezen: de kavel aan de Knarweg 44 in Lelystad. ‘De opa van mijn vrouw reed op een dag over de oude Knardijk, stopte na de sluis en zei tegen zijn zoon, haar vader: dit zou een mooie plek zijn. Hij overleed twee maanden later. De boerderij heet Prémontré, dat betekent vooraf voorzegt. Wij vinden dat heel symbolisch.’

Gerhard is hét gezicht van Boerkok, de verhalenverteller en de chef. 'We willen mensen meenemen in de geschiedenis van Flevoland.' De familie Flantua is zich bewust van hun roots en is trots op Flevoland. Met de verhalen over lokale producten wil Boerkok bezoekers inspireren om zelf ook anders naar de eigen omgeving te kijken. Om met aandacht voor de omgeving die plek met elkaar een stukje mooier te maken.

De smaak van Flevoland. Dichtbij. Puur. ‘Je proeft waarvoor het is bedoeld’, vertelt Gerhard. ‘We hebben in Flevoland ontzettende rijke landbouwgronden.’ Dus haalt hij zijn producten dichtbij huis, in een straal van maximaal 45 kilometer. En dat proef je. Hier is echt álles mogelijk’, vertelt de ondernemer. ‘Ik ben er trots op dat we in Flevoland niet alleen heel veel mogelijkheden hebben, maar dat we ze ook daadwerkelijk benutten. Iedereen wil ook heel graag delen.’

Bij Boerkok proef je wat de polder te bieden heeft. Libanees brood met aardappelsalade, zes uur lang in vacuüm gestoofde rode kool, zelfs tulpenbollen worden verwerkt in de heerlijkste gerechten. Een persoonlijke favoriet zijn de gele bietjes (van Martin Topper), eerst langzaam gegaard, dan gegrild op de veldkeuken, geserveerd met labneh (Libanese yoghurt) en een pittige appelchutney. ‘Ik ben een wat oudere kok en ik raak enorm geïnspireerd door mijn dochters Sanne en Eva. Zij zijn veel bekender met nieuwe trends. Samen experimenteren, uitproberen, proeven en finetunen. Ja, dat is een mooi creatief proces! Het allerbelangrijkste? Je hart volgen. Dat doen we iedere dag.’

Locatie // Meerkoetenweg 9, Lelystad

Website // www.boerkok.nl

Meer boerenverhalenMeer boerenverhalenMeer boerenverhalenMeer boerenverhalen

een foto van iets

Zonnespelt

Zonnespelt brengt haar goudgele bio-(dynamische) granen direct naar jouw keukenkastje: als meel, zemelen of havermout.

Meer lezen
een foto van iets

Boerkok

daar waar de kok boert en de boer kookt proef je pas echt wat Flevoland allemaal te bieden heeft.

Meer lezen
een foto van iets

Zonneheerdt

de kleurrijkste en meest smaakvolle wortelen en bieten komen van deze boerderij in Dronten.

Meer lezen
Meer verhalen