Broodletter

Een afbeelding van een blije boer met groenten

In een wereld waarin snelheid vaak de boventoon voert, is er één plek die vasthoudt aan de tijdloze tradities van het bakkersambacht: BroodLetter. Deze buurtbakkerij, gevestigd in Almere Buiten, omarmt de kunst van het broodbakken op een manier die zeldzaam is geworden in onze moderne maatschappij.

BroodLetter is een regionale bakker die brood bakt van pure, veelal biologische granen. Fiona, eigenaar en bakker, bakt met trots brood zonder compromissen te sluiten. Hier geen verbetermiddelen, maar enkel smaakvolle toevoegingen zoals zaden, gedroogde vruchten, olijven en kruiden, die de smaak van het brood verrijken zonder afbreuk te doen aan de puurheid van het product.

Het geheim achter de heerlijke smaak en de specifieke structuur van het brood schuilt in tijd – een lange rijstijd om precies te zijn. De basis van het brood van Fiona kent enkel drie ingrediënten: Frans of lokaal meel en/of bloem, water en Keltisch zeezout. Het proces start met een voordeeg, oftewel een desem van water en meel. Het desem wordt aan de hand van een uniek moederdeeg iedere week vers gemaakt. Hierdoor kan het deeg zonder toevoegingen rijzen en een mooie, eigen smaak ontwikkelen. In alle broodproducten van deze bakker is desem verwerkt. Al het deeg krijgt 24 tot 48 uur de tijd voordat het gebakken kan worden tot een brood.

De rijstijd van dit brood draagt niet alleen bij aan de ontwikkeling van de smaak, maar verbetert ook de verteerbaarheid ervan. Voor velen die kampen met buikklachten na het eten van brood, biedt dit desembrood een beter alternatief. Deze verbetering komt voort uit de voorvertering die plaatsvindt tijdens de langdurige rijstijden. Hierdoor worden bepaalde stoffen afgebroken, zoals fytinezuur dat rijker aanwezig is in brood. Bovendien dragen deze rijstijden bij aan de afbraak van een deel van de koolhydraten en gluten, wat het brood nog beter verteerbaar maakt.

Ben je toe aan het proeven van dit brood? Ik zeg doen! De bakkerij verwelkomt je van donderdag tot en met zaterdag. Bovendien kun je op donderdag- en zondagochtend tussen 09.00 en 13.00 uur ook terecht bij KoffieZetter, de koffiebar naast de bakkerij. En wist je trouwens dat Fiona's twee zoons en haar man ook actief zijn binnen het bedrijf? Zo leuk! Wij zijn dol op familiebedrijven in de polder.

Meer boerenverhalenMeer boerenverhalenMeer boerenverhalenMeer boerenverhalen

een foto van iets

Laymous

een culinaire ontdekkingsreis door de geuren en kleuren van de Arabische keuken.

Meer lezen
een foto van iets

Zonnespelt

Zonnespelt brengt haar goudgele bio-(dynamische) granen direct naar jouw keukenkastje: als meel, zemelen of havermout.

Meer lezen
een foto van iets

Flevolandse saffraan

De saffraankrokus is misschien wel één van de meest onverwachte knolgewassen die je in de Flevopolder kunt aantreffen.

Meer lezen
Meer verhalen