Polderknoflook

Een afbeelding van een blije boer met groenten

Zij oppert de ideeën, hij werkt ze verder uit. Karin Perdaems en Marc Knipscheer vormen samen een dynamisch duo, waar creativiteit en doortastendheid samenkomen om vernieuwende projecten tot leven te brengen. Toen ze samen hun huidige boerderij in Lelystad kochten, wilde ze graag starten met het telen van een nieuw gewas. In 1998 raakte Karin geïntrigeerd door verhalen over de knoflookteelt. Vergelijkbaar met de oorspronkelijke kleinschalige tuinbouwstart van uien, die later door de akkerbouw grootschalig werden omarmd, ontstond bij Karin en Marc het idee dat knoflook eenzelfde potentieel in zich droeg. Een avontuur vol hoogte- en dieptepunten ontplooide zich, en nu, 15 jaar later, hebben we de kunst van het telen van heerlijke, hoogwaardige knoflook volledig onder de knie.

De lokaal geteelde knoflook bewijst dat de afstand tot je bord werkelijk een verschil maakt. De knoflook uit Lelystad onderscheidt zich door zijn scherpe en volle smaak. Karin en Marc verbouwen zowel rode als witte knoflook. De rode knoflooktenen, met wit vruchtvlees, zijn wat kleiner van formaat en hebben een nog intensere smaak. Dit ras staat eveneens bekend om het hoge gehalte aan allicine, de stof die knoflook zijn gezondheidsvoordelen geeft. Omdat de tenen wat kleiner zijn, vergt het misschien iets meer pelwerk, maar geloof me, het is absoluut de moeite waard.

De veelheid aan ideeën van Karin is ook duidelijk zichtbaar in de verwerking van de knoflook. Naast gedroogde en verse knoflook vind je in de boerderij automaat aan de weg ook knoflookpoeder en -pasta. Wil je liever persoonlijk contact en Karin een keer spreken? Dan ben je op vrijdagmiddag en zaterdagochtend welkom in de winkel op het erf. Naast de knoflook verkoopt ze daar ook Polderkip van eigen boerderij en andere lokale producten.

Locatie // Vogelweg 20, Lelystad

Website // Polderknoflook

Meer boerenverhalenMeer boerenverhalenMeer boerenverhalenMeer boerenverhalen

een foto van iets

Laymous

een culinaire ontdekkingsreis door de geuren en kleuren van de Arabische keuken.

Meer lezen
een foto van iets

Zonnespelt

Zonnespelt brengt haar goudgele bio-(dynamische) granen direct naar jouw keukenkastje: als meel, zemelen of havermout.

Meer lezen
een foto van iets

Flevolandse saffraan

De saffraankrokus is misschien wel één van de meest onverwachte knolgewassen die je in de Flevopolder kunt aantreffen.

Meer lezen
Meer verhalen