Polderkol

Een afbeelding van een blije boer met groenten

Marlies Engels, eigenaresse van de Polderkol en dochter twee biologische boeren, verbouwt samen met haar man Rob verschillende soorten kruiden in Lelystad. Met deze biologische kruiden maken zij allerlei producten zoals kruidenthee, zalven, massageolie en meer. Waarom ze dit doen? Om de gezondheid van de mens te bevorderen. In meer dan 50 winkels door heel Nederland en online zijn de producten van Polderkol te vinden.

Als ondersteunende werking

Vroeger werden kruiden gebruikt als geneesmiddel door gebrek aan de geneesmiddelen die we nu hebben, toch zijn kruiden nog steeds een goed verzorgd middel voor ons lichaam. ‘Kruiden hebben een ondersteunende werking’ zo zegt Marlies. ‘Om een juiste balans in je lichaam te hebben is juiste voeding heel belangrijk. Kruiden kunnen dit ontzettend goed ondersteunen en verzorgend zijn’.

Er is wettelijk vastgelegd dat je kruiden niet op de Nederlandse markt mag verkopen als geneesmiddel, wel als ondersteunend middel. Zo heeft Marlies kruidenmengsels gecreëerd die bijvoorbeeld ondersteunend werken voor de luchtwegen, neus en keel maar ook voor ontspanning. De missie van Marlies is om mensen bewuster te maken van wat kruiden, in combinatie met voeding en leefwijze, kunnen doen voor je gezondheid.

Een kruidenrijk landschap

Marlies verbouwd haar kruiden op 1 hectare grond, daarnaast mag Marlies op verschillende plekken van Flevolandschap wilde kruiden plukken. Marlies heeft 265 verschillende soorten kruiden op haar land waarvan er 65 worden gebruikt voor productie. Wanneer de kruiden zijn geplukt worden deze gedroogd in grote kasten. De kruiden worden op droogrekken gelegd en voor een paar uur gedroogd aan de lucht. Zo duurt het voor bepaalde kruiden maar 24 uur om te drogen, terwijl het voor andere kruiden soms wel een week duurt voordat ze goed gedroogd zijn.

Marlies geeft naast het verbouwen van de kruiden ook cursussen en rondleidingen door de eigen kruidentuin of in het bos. Hier vertelt Marlies over welke kruiden er bestaan, wat ze voor je lichaam en geest doen maar ook hoe je de kruiden kan gebruiken.

Een wandelende encyclopedie

Wanneer je met Marlies in gesprek bent, merk je het al direct. Maar deze bijzondere vrouw bezit over een enorme hoeveelheid kennis over kruiden. In 2022 kwam dan ook een lang gekoesterde droom uit: een eigen boek waarin ze haar kennis kan delen met anderen. Als je denkt dat dit een verzameling is van al haar kennis, dan heb je het mis. Dit is nog maar het begin.

In het boek 'Kruid en Mens' maak je in 464 pagina's kennis met de werking van families en planten. In dit boek is oude en nieuwe kennis over de geneeskrachtige werking van kruiden samengebracht. Anders dan andere kruidenboeken zijn de kruiden ingedeeld in families waardoor je de werking van de familie en de plant beter kunt begrijpen.

Locatie // Jupiterweg 6, Lelystad

Meer boerenverhalenMeer boerenverhalenMeer boerenverhalenMeer boerenverhalen

een foto van iets

Zonnespelt

Zonnespelt brengt haar goudgele bio-(dynamische) granen direct naar jouw keukenkastje: als meel, zemelen of havermout.

Meer lezen
een foto van iets

Boerkok

daar waar de kok boert en de boer kookt proef je pas echt wat Flevoland allemaal te bieden heeft.

Meer lezen
een foto van iets

Zonneheerdt

de kleurrijkste en meest smaakvolle wortelen en bieten komen van deze boerderij in Dronten.

Meer lezen
Meer verhalen