Zuyderzee groente

Een afbeelding van een blije boer met groenten

Op de voormalige bodem van de Zuiderzee werken vader en zoon Galema dag in en dag uit op hun akkerbouwbedrijf aan de Ettenlandseweg in Marknesse. Naast enkele akkerbouwmatige teelten richten ze zich ook op het telen van intensievere en unieke gewassen zoals asperges, bataat, flower sprouts, verschillende soorten pompoenen en yacon.

Het boeren zit in het bloed

Als polderpionier startte de vader van Simon aan de Ettenlandseweg met een gemengd bedrijf. In 1981 nam Simon het bedrijf van zijn vader over en besloot in 1989 volledig biologisch te gaan boeren. De familie heeft een diepgewortelde oorsprong in de landbouw die wel 15 generaties teruggaat. Het was dan ook geen verrassing dat in 2009 Titus zijn vader ging ondersteunen binnen het bedrijf. Het boeren zit in het bloed van deze familie.

Samen besloten vader en zoon hun focus te verleggen naar de akker- en tuinbouw. Een van de eerste gewassen waar ze zich in wilde onderscheidde van collega boeren waren asperges. Nu zijn het meerdere producten die veelal niet elders geteeld worden. De familie heeft op twee verschillende plekken in de Noordoostpolder een stuk grond, waarbij de ene akker beschikt over klei grond en de andere over zand. Hierdoor kunnen ze deze grote verscheidenheid aan groenten telen.

Proef de Zuyderzee

Via verschillende wegen zetten vader en zoon hun producten af. Horeca, marktlieden en groothandels nemen de Zuyderzee groenten af, maar ook als particulier kan je de producten kopen. Op het erf staat een huisje waar je in het seizoen asperges kunt kopen, maar ook via de webshop van Zuyderzee Asperges kan je ze online bestellen. Afgelopen jaar had de familie ook in het weekend een winkel geopend op het erf. Een adres om in het seizoen in de gaten te houden!

Locatie // Ettenlandseweg 12, Marknesse

Meer boerenverhalenMeer boerenverhalenMeer boerenverhalenMeer boerenverhalen

een foto van iets

Laymous

een culinaire ontdekkingsreis door de geuren en kleuren van de Arabische keuken.

Meer lezen
een foto van iets

Zonnespelt

Zonnespelt brengt haar goudgele bio-(dynamische) granen direct naar jouw keukenkastje: als meel, zemelen of havermout.

Meer lezen
een foto van iets

Flevolandse saffraan

De saffraankrokus is misschien wel één van de meest onverwachte knolgewassen die je in de Flevopolder kunt aantreffen.

Meer lezen
Meer verhalen