Smaakzoekers op wielen

Een afbeelding van een blije boer met groenten


Houd jij van lekker en lokaal eten? Dan woon je in Flevoland goed. Het is een bijzondere provincie, waar alles maakbaar is en waar tonnen aan voedsel verbouwd wordt. We hebben in Flevoland een prachtig en divers voedsellandschap. Je kunt de producenten van ons voedsel op verschillende manieren leren kennen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan een markt, boerderijwinkel of -automaat bij jou in de buurt of laat je inspireren door de serie 'Smaakzoekers op wielen' om heerlijke gerechten te koken met lokale producten.

Smaakzoekers op wielen

Met een foodtruck vol keukengerei en met ieder haar eigen masala dabba (specerijen box) gaan Flevolandse smaakzoekers Nadia Zerouali en Sharon de Miranda in de serie 'Smaakzoekers op wielen' op zoek naar gezond en lekker eten in hun eigen stad Almere en haar achterland. Op zoek naar de smaak van Flevoland. Door de lens van voedsel bekijken ze onze jongste provincie die gemaakt is om Nederland te voorzien van voedsel. In deze speciale serie bezoeken Nadia en Sharon boeren, vissers, bakkers, imkers en andere smaakmakers en koken ze op unieke plekken wereldse gerechten met lokale producten.

Ontdek de polder

In 7 afleveringen kun je Flevolandse smaakzoekers Sharon en Nadia op de voet volgen en wordt je meegenomen in hun ontdekkingsreis naar de smaak van Flevoland. De dames zijn verrast door de hoeveelheid lekkere en goede producten die de provincie te bieden heeft en over de producenten die er dag in en dag uit voor zorgen dat wij, inwoners van Flevoland, kunnen genieten van deze producten.

De uitkomst van deze zoektocht? Zes overheerlijke gerechten die samen een Flevolands menu vormen. Ben je benieuwd hoe alle gerechten samenkomen? Bekijk dan vooral alle aflevering van de serie Smaakzoekers op wielen via YouTube. Benieuwd naar de recepturen die de dames bereiden? Bekijk ze hier.

Wat de dames zowel proeven en ontdekken?

Allereerst duiken de smaakzoekers in de eerste aflevering in de geschiedenis van Flevoland met niemand minder dan historicus Eva Vriend. Want op welke manier zijn Flevoland en voedsel met elkaar verbonden? Daarna begint de tour door Flevoland. Ze gaan langs bij verschillende bakkers in Almere en stoppen uiteindelijk bij Karin Perdaems in Lelystad om heerlijke smeersels te maken met polderknoflook en zelf geperste koolzaadolie

In de tweede aflevering neemt stadsecoloog Ton de dames mee op pad door het centrum van Almere en gaan ze op zoek naar eetbare natuur. Naast de natuur die ons voorziet van voedsel, wordt er natuurlijk ook voedsel geproduceerd in de grootste stad van Flevoland. Sharon en Nadia nemen een kijkje bij verschillende stadslandbouw initiatieven. Van klein naar heel groot! Ze gaan op bezoek bij 'Onze volkstuinen Almere ', 'TuinMoes' en 'Stadsboerderij de Vliervelden', waar ze de lekkerste producten verzamelen voor het voorgerecht.

Vervolgens is het tijd om op pad te gaan om ingrediënten te verzamelen voor het tussengerecht. Het tussengerecht is een wat kleiner en lichter gerecht wat mooi past bij vis. En, als we aan vis denken, dan denken we natuurlijk aan Urk. Sharon en Nadia leren in de derde aflevering meer over de traditionele visserij op Urk van gids Jan Anker en creëeren een heerlijk tussengerecht bij de prachtige stadswijngaard van Shirley en Barry in Almere.

Voor een stad die rijk is aan 187 verschillende culturen, zijn onze smaakzoekers heel benieuwd welke gerechten er thuis gekookt en gegeten worden in Almere en welke ingrediënten hier de basis van vormen. Daarom gaan Sharon en Nadia in de vierde aflevering niet samen op pad, maar hebben ze Senait en Lulu - twee inwoners van Almere, gevraagd om met hen mee op pad te gaan. Wat al snel blijkt: de aardappel en de ui worden in vele keukens gebruikt als basisproduct.

De dames gaan samen langs bij Grimme aardappelen, Boerderij Uniek leven en struinen over de biologische boerenmarkt op zoek naar ingrediënten voor het hoofdgerecht. Wanneer de dames alle ingrediënten hebben ze verzameld, koken ze een wel heel bijzonder hoofdgerecht op een unieke plek.

Vervolgens komen we uit bij het eeuwige dilemma: eerst kaas of toch eerst het dessert? In de vijfde aflevering kiezen onze smaakzoekers voor de Franse manier en gaan ze als eerst op zoek naar ingrediënten voor een Flevolandse kaasplankje. De dames gaan langs bij de familie Verduyn van Polderkoeienkaas, brengen een bezoek aan de kaasmakerij in Almere Haven (een van de mooiste kaaswinkels van Flevoland) en maken hun eigen geitenkaas op het erf van Boerkok in Lelystad.

Na het kaasplankje sluiten ze af met een licht dessert in de zesde aflevering. Nadia en Sharon gaan langs bij 'Het vroege vogelbos', waar ze zelf de noten rapen voor het dessert en krijgen een rondleiding bij Fruithal Smits. Want voor een lokaal dessert, kom je toch snel uit bij appels en peren die in overvloed in de polder groeien. Tot slot gaan de dames langs bij Xavier San Giorgi, die met stichting Weerwoud de Floriade Agroforestry Experience gerealiseerd heeft. Onze smaakzoekers maken daar een heerlijk dessert met een wel heel bijzondere lokale likeur.

Meer nieuwsMeer nieuwsMeer nieuwsMeer nieuws

een foto van iets

Smaakzoekers op wielen

met een foodtruck vol keukengerei zoeken de dames naar gezond en lekker eten in hun eigen stad Almere en het achterland.

Meer lezen
een foto van iets

Aan tafel bij de chef's table van Jalil

Luister naar de podcast waarin Flevour ambassadeurs Nadia en Jalil praten over de Marokkaanse keuken en stadslandbouw.

Meer lezen
een foto van iets

Sharon gaat lokaal

het kookboek ‘Sharon gaat lokaal’ is een ode aan de Flevolandse boer.

Meer lezen
Meer nieuws