Een ode aan de appel: tarte tatin

Een recept van Hanneke de Jonge

6 tot 8 personen
6 tot 8 personen
Een afbeelding van een blije boer met groenten

Ingredienten

  • 200 gram (bieten) suiker
  • 100 gram roomboter
  • 6 grote appels
  • 1 rol (270 gram) vers bladerdeeg

Een tarte tatin is een Franse appeltaart die omgekeerd gebakken wordt op een laag van gekaramelliseerde suiker. Het is een oud streekgerecht en de gezusters Tatin uit Lamotte-Beuvron, maakten de taart wereldberoemd.

Gebruik voor het maken van deze taart geen moesappels. Die zijn doordat ze te veel vocht verliezen, niet geschikt voor de tarte tatin. Gebruik een frisse stevige handappel. Door heel Flevoland zijn fruittelers te vinden. Breng een bezoekje aan de boerderij(winkel) en haal daar de lekkerste appels. Of pluk ze zelf in het seizoen. Bij fruitboerderij Vink in Kraggenburg kan je in de maanden september en oktober bijvoorbeeld zelf je appels plukken in de pluktuin.

Voor dit recept heb ik vers bladerdeeg gebruikt. Dat vind ik makkelijker dan bladerdeeg blaadjes eerst te moeten ontdooien en dan aan elkaar te plakken.

Je hebt trouwens wel één ding nodig, naast alle ingredienten: een ovenbestendige pan (of ronde ovenschaal) van 26 cm doorsnede. Als je een pan hebt die geschikt is voor de oven gebruik die dan. Bak anders je de appels eerst in een pan en leg ze daarna in de ovenschaal.

Receptuur

  1. 1Verwarm de oven voor op 200˚C.
  2. 2Schil de appels, snijd ze doormidden en verwijder het klokhuis met een bolletjessteker.
  3. 3Verdeel de boter in kleine blokjes over de bodem van de schaal of pan. Strooi de suiker over de boter.
  4. 4Schik de appels met de bolle kant op de schaal.
  5. 5Zet de schaal/pan op het vuur en laat de suiker in circa 5-7 minuten karamelliseren (bruin kleuren).
  6. 6Rol ondertussen het bladerdeeg uit ter grootte van de pan of taartvorm. Prik het deeg gelijkmatig in met een vork.
  7. 7Drapeer nu het deeg over de warme appels en duw het deeg iets naar binnen.
  8. 8Bak de taart in het midden van oven in ongeveer 30-35 minuten gaar. Haal de taart uit de oven en laat 5 minuten staan.
  9. 9Leg dan een groot bord op de schaal, keer samen om (pas op voor de hete karamel!) en laat de taart op het bord glijden.
  10. 10Serveer warm met een toef verse slagroom en/of een bolletje boeren vanille ijs.

Veel bakplezier! Ik ben benieuwd hoe de tarte tatin jou smaakt. Deel het eindresultaat door ons op social media te taggen: @flevournl, @culinea

Smakelijke groet, Hanneke

Meer receptenMeer receptenMeer receptenMeer recepten

een foto van iets

Gemengde paddenstoelen en palmkool met eieren

Een recept van Hanneke de Jonge

een foto van iets

Lokale sambal

Een recept van Sharon de Miranda

een foto van iets

Een ode aan de appel: tarte tatin

Een recept van Hanneke de Jonge

Meer recepten