Sambal 'bij? Bijna elk land heeft z'n eigen variant pittige saus. Sambal is de Indonesische en Maleisische naam voor deze smaakmaker. In de basisvariant worden pepers gemalen met wat zout, maar aan de meeste versies worden ook nog andere ingrediënten toegevoegd die elke soort sambal hun eigen naam geven. Sommige sambals worden zo meteen opgegeten, andere soorten moeten eerst nog even pruttelen op het vuur.
Ik ben dol op sambal! En ik zal Sharon niet zijn als ik niet op zoek zou gaan naar een lokale variant van deze smaakmaker. Ik deel graag twee van mijn favorieten met je: aardappelsambal en zuurkoolsambal. Belangrijk: de sambal moet wel echt pittig zijn om het een sambal te noemen.
De pepers haal ik het liefste in Almere bij Onze Volkstuinen of bij Weet Hoe Je Leeft. De andere ingrediënten haal ik meestal op de boerenmarkt in Almere. Daar kan je zuurkool van Almeerse Weelde en aardappelen van Warmonderhof halen. Maar natuurlijk kan je deze producten ook op andere plekken kopen.
Aan de slag! Eerst de aardappelsambal:
- 1Schil en rasp de aardappel met de mandoline. Laat de geraspte aardappel 10 min rusten in een bakje koud water vul het water aan dat de aardappel helemaal onder staat met water.
- 2Ondertussen hak je de knoflook en peper fijn.
- 3Spoel de aardappelen schoon in een zeef onder koud stromend water en plaats dit in een bakje.
- 4Voeg de massala, knoflook en de Spaanse peper toe. Voeg hier wat zout naar smaak aan toe en een flinke scheut olie.
- 5Masseer het geheel met je handen en laat de sambal even staan om de smaken in te laten trekken. Je kan de sambal daarna direct eten. Je kan de sambal ook bewaren. Zorg dan dat de aardappel goed onder olie staat.
De zuurkoolsambal maak je als volgt:
- 1Laat de zuurkool eerst goed uitlekken. Bewaar wat van het zuur voor de dressing
- 2Snijd met handschoenen aan de peper fijn of rasp deze.
- 3Meng de peper met wat zout, een scheutje olie en wat van het zuur door de zuurkool.
- 4Masseer het geheel met je handen en laat de sambal even staan om de smaken in te laten trekken. Je kan de sambal daarna direct eten. Je kan de sambal ook een aantal dagen bewaren. Niet te lang.
Ik ben benieuwd wat je van de smaakmakers vindt. Deel het eindresultaat door ons op social media te taggen: @flevournl, @sharondemiranda
Smakelijke groet, Sharon