Flevolands broodplankje

Een recept van smaakzoekers Sharon de Miranda en Nadia Zerouali

6 personen
6 personen
Een afbeelding van een blije boer met groenten

Ingredienten

  • vers desembrood
  • Ingrediënten gefrituurd platbrood:
  • 1 zak flatbread
  • za’atar
  • koolzaadolie voor frituren
  • Ingrediënten toum:
  • 1 bol knoflook
  • rasp en sap van 1 biologische citroen
  • ongeveer 150 ml koolzaadolie
  • 1 theelepel zout
  • Ingrediënten labne:
  • 1,5 liter frizure boerenyoghurt
  • ½ teentje knoflook
  • za’atar
  • koolzaadolie
  • 1 theelepel zout
  • Ingrediënten kruidenolie:
  • 2 deciliter koolzaadolie
  • 3 teentjes knoflook
  • 10 gram peterselie
  • peper & zout

Brood is al eeuwenlang onderdeel van het dagelijks leven. Het is basisvoedsel voor een ieder en elke cultuur kent zijn eigen soorten, smaken en tradities. Brood is al eeuwenlang onderdeel van het dagelijks leven. Flevoland kent vele verschillende bakkers: buurtbakkers, ambachtelijke bakkers en desem bakkers. Nederlandse, Marrokaanse en Libanese bakkers.

In de serie ‘Smaakzoekers op wielen’ gaan chef-kok Sharon de Miranda en culinair ondernemer Nadia Zerouali op zoek naar gezond en lekker eten in de provincie Flevoland. In de eerste aflevering In de eerste aflevering duiken Sharon en Nadia in de geschiedenis met Eva Vriend en gaan ze op zoek naar ingrediënten voor het eerste gerecht: het broodplankje. Met vers zuurdesem brood, libanees platbrood, polderknoflook en met koolzaad, één van de eerste gewassen van Flevoland, bereiden onze smaakzoekers een heerlijk broodplankje. Hierbij hun recept om binnen no-time een heerlijk broodplankje op tafel te zetten.

Receptuur

  1. 1Breek het Arabic bread in stukken en bak vervolgens krokant en goudgeel in de koolzaadolie. Bestrooien met wat zout en za’atar.
  2. 2Pel de teentjes knoflook om de toum te maken en hak met 1 theelepel zout fijn. Rasp de citroen en pureer met een staafmixer de teentjes knoflook met het citroenrasp, citroensap en net zoveel olie in een dun straaltje tot je een mayo achtige dikte hebt.
  3. 3Meng voor de labne de yoghurt met het zout en laat in een schone theedoek in een zeef een nachtje uitlekken tot een stevige labne. Rasp de knoflook fijn en meng door de labne. Bestrooi de labne voor het serveren eventueel met wat za’atar en druppel er wat lekkere olie over.
  4. 4Hak voor de koolzaadolie-dip de teentjes knoflook en peterselie fijn en meng dit door de koolzaadolie.
  5. 5Een tip van Sharon: Serveer het broodplankje met Flevo pils van Brouwerij Stijl uit Almere. Dit biertje is gemaakt met oud brood. Hoe passend!

Benieuwd waar Sharon en Nadia hun boodschappen hebben gedaan in de polder? Bekijk dan de eerste aflevering van Smaakzoekers op wielen.

We zijn benieuwd naar jouw variant op dit lokale broodplankje. Deel het eindresultaat door ons op social media te taggen: @flevournl, @sharondemiranda @nadia.zerouali_

Smakelijke groet, Sharon en Nadia

Meer receptenMeer receptenMeer receptenMeer recepten

een foto van iets

Gemengde paddenstoelen en palmkool met eieren

Een recept van Hanneke de Jonge

een foto van iets

Lokale sambal

Een recept van Sharon de Miranda

een foto van iets

Een ode aan de appel: tarte tatin

Een recept van Hanneke de Jonge

Meer recepten